Wandelingen uitgelicht door de gidsen
Wandel je op zondag 18 mei mee?
Schrijf je dan HIER in!
Wandeling 2: Op pad door het Caumerbeekdal - Rens Hensgens vertelt:
Als kind speelde ik vaak langs de oevers van de Caumerbeek. Jaren later, tijdens mijn studie, herontdekte ik dit bijzondere gebied. Het werd een plek waar ik mijn kennis van verschillende diersoorten verder kon verdiepen. Door in alle vroegte op pad te gaan, heb ik door de jaren heen talloze bijzondere waarnemingen mogen doen. Nu werk ik als ecoloog in de regio maar nog steeds is het caumerbeekdal een van mijn favoriete plekjes.
Graag neem ik u mee langs een aantal bijzondere plekken in dit gebied. Onderweg vertel ik over onzichtbare, zeldzame dieren die hier leven.
Wandeling 3: Het Lindeveld en de botanische tuin van Ir. Eddie Dinger - Wiet Thijssen
Wiet Thijssen leidt zijn wandelgasten door de wijk Lindeveld met de gezichtsbepalende Ambachtsschool. De in 1913 gebouwde school herbergde destijds een lts voor ambachtslieden en een mijnschool voor opzichters-in-spé.
In deze buurt woonde ook het hoofd van het bouwbureau van de Staatsmijnen Eddie Dinger sinds 1917 in villa de Rozenhof. Hij had met zijn vrouw een grote liefde voor de tuin. Kosten noch moeite werden gespaard om hier de mooiste botanische tuin van de omgeving aan te leggen. Eind jaren 1960 vestigde het ABP zich in het gebied.
Het Hesselleplein, vroeger Lindeplein, maakte in 1913 deel uit van het uitbreidingsplan van Stuyt. Oud-burgemeester De Hesselle werd na zijn overlijden in 1938 de naamgever. Eromheen zijn tot en met de jaren 1930 monumentale panden gebouwd, waaronder enkele van Stuyt en Peutz.
De Romeinen bouwden in deze buurt de Thermen. Er zijn nog resten: kelders, spitsgraven, etc. Bovendien liep in deze buurt het water van de Caumerbeek via de Thermen af langs de Via Belgica naar de Geleenbeek.
Wandeling 4: Rijk mijnverleden/mijn rijk verleden - Wiel Regtop
Wiel vertelt over zijn wandeling: In de eerste decennia van de twintigste eeuw volgden de verschillende bouwstijlen elkaar in Heerlen in een ongekend tempo op. Door nieuwe bouwmaterialen als glas, staal en beton ontstonden er andere constructiemogelijkheden en door de snelle ontwikkeling van de mijnindustrie was er ook in Heerlen behoefte aan stedelijke planning. De tuinstad werd populair. Het resultaat van al deze ontwikkelingen gaan we tijdens de wandeling door en langs het Molenbergpark bewonderen. Ruim 44 jaar heb ik aan de rand van het Molenbergpark gewoond. Met de natuur van het Aambos in mijn achtertuin, het Bernardinuscollege als overbuur en de aantrekkelijke buurt om mijn werkzaam leven te vervullen heb ik mij een rijk mens gevoeld. Architectuur heeft altijd mijn belangstelling gehad, maar na het stoppen als fysio ben ik me meer in de geschiedenis van de bouwkunde gaan verdiepen. Mijn lidmaatschap van de Vereniging Vrienden Schunk-architectuur heeft bij mij tot een groot enthousiasme geleid voor de woningen - vooral die uit "het Rijke Mijnverleden" - in mijn directe omgeving. Ik vind het leuk om deze opgedane kennis met anderen te delen.
Wandeling 5: De loop van de Caumerbeek van de Romeinen tot Nu - George Hundscheid
George Hundscheid vertelt, hoe dat water bij de Thermen aankwam. Als bewoner van de Vlotstraat is hij gaan zoeken naar de oorsprong van de straatnaam. De straat bleek vernoemd te zijn naar een aftakking van de Caumerbeek die via de Akerstraat als voeding voor de Thermen diende. George kan er inmiddels veel over vertellen. Zijn wandeling begint bij de bron van de Caumerbeek en voert langs het punt waar de Romeinen de aftakking maakten. De Caumerbeek is met zijn molens voor Heerlen van groot belang geweest. Ook de transformatie van open riool naar schone beek wordt besproken.
Wandeling 6: StreetART in Heerlen - Carola van Iersel
Carola van Iersel, gids Streetart, vertelt: In mijn functie van ambtenaar cultuur bij de Gemeente Heerlen kwam ik in aanraking met Streetart. De eerste grote Mural waar ik bij betrokken was verscheen op het Schelmenhofje tijdens Cultura Nova in 2008 en mijn laatste project bij de Gemeente Heerlen was het Lak aan Braak festival in 2011. Lak aan Braak stond aan de wieg van de eerste reeks grote namen binnen de Streetart scene die in Heerlen neerstreken. Het is mij altijd blijven fascineren hoe Streetart aan Heerlen een nieuwe identiteit heeft weten te geven. Sinds 3 jaar ben ik Streetartgids en neem ik mensen mee op ontdekkingsreis door de stad. Het leukst is het wanneer inwoners van de stad zelf vol verbazing ontdekken dat hun stad vol verassingen blijkt te zitten. De wandeling start vanaf het verzamelpunt Caumermolen. We lopen van daaruit via de Groene Boord om vervolgens de binnenstad in te trekken.
Wandeling 7: Cara van der Bolt - Bewegen Als Medicijn (BAM)
Ik ben Cara van der Bolt en in het verleden eerst gestart met de Academie voor Lichamelijke Opvoeding om vervolgens geneeskunde te gaan studeren en Cardioloog te worden. Recentelijk heb ik mij gespecialiseerd in de Klinisch Psycho-Neuro- Immunologie, waar ik erachter kwam dat je lichaam en geest niet kunt scheiden. Het is tijdens mijn wandeling de bedoeling om je lichaam en je geest zowel in te spannen als te ontspannen. Het bos is daarvoor een uitgelezen plek waar alle facetten aan de orde kunnen komen. Hierbij doel ik niet alleen op bewegen. We zullen tevens aandacht hebben voor onze ademhaling. Daarnaast gaan we ook onze zintuigen prikkelen. Daarbij maken we gebruik van de natuur - het bos - als gezondheidsbevorderaar. Heb je interesse, kom en loop met me mee en ontdek wat ik jullie kan vertellen.
Wandeling 8: Mark van Dijk - Groen en Graven (IVN)
Als historicus én wandelaar doe ik elk jaar de Algemene Begraafplaats Heerlen aan. De vele graven van Heerlense notabelen, veel namen op de graven vind je terug in straatnamen van Heerlen zoals Hustinx en Sarolea. Er is de grafkapel van de familie De Loë, het ‘Belgenmonument’, het brutalistische familiegraf Haex en de aandoenlijke kindergrafjes. Maar kijk ook eens naar het monumentale groen! Het laantje haagbeuken, inmiddels uitgegroeid tot een heuse berceau, de mammoetboom met een omtrek van vijf meter, de zieke oude beuk: geschatte leeftijd 150 jaar, de Thuja’s en de vaantjesbomen. We lopen van de Caumermolen via het Aambos naar de Oliemolen. Daar hebben we ook even aandacht voor een bijzondere vlinder: de iepenpage. Na de ronde over Begraafplaats lopen we via een andere route weer terug. Misschien hebben we ook nog even aandacht voor twee andere Heerlense monumenten. Als daar de tijd nog voor is…
Wandeling 10: De historie van de Caumeromgeving - Toon Hezemans
Onze gids Toon Hezemans vertelt: Wie vroeger vanuit het dorpje Heerlen naar Aken liep, de Heesberg op, kwam voorbij het galgenveld. De veroordeelden wiegden daar na hun executie in de wand van het dal met een prachtig uitzicht op het dorp Heerlen in de diepte. Als je vanaf deze gruwelijke plek wat verder liep, kwam je bij een wegje naar beneden, het Caumerdal in, langs een paar watermolens en dan weer omhoog naar 'Den Schiffeler’. Ik woon op de hoek van dat oude pad en vroeg me vaak af hoe het hier 100 jaar geleden uit heeft gezien. Is daar nog wat van terug te zien? Ik laat het zien en vertel alles wat ik hierover te weten ben gekomen aan mijn wandelaars.
Wandeling 11: Natuurspeurtocht voor kinderen door het Caumerdal en Aambos - Jeannette Hommes
Jeannette is vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten en neemt de kinderen en hun begeleiders op een speelse manier mee de natuur in. Aan de hand van vragen en opdrachten word je gestimuleerd om op een andere manier de natuur in het Aambos en het Caumerdal te beleven. Ieder groepje van kinderen en begeleiders gaat zonder gids maar met behulp van de opdrachten op pad en kan zelf het tempo bepalen. De route start en eindigt bij de Caumermolen Na afloop van de speurtocht zal Jeannette de antwoorden op de vragen toelichten.