Projecten

Projecten

Wat doen wij regelmatig, wat hebben wij de laatste tijd gedaan en wat hebben wij in het verleden gedaan:

Wandelen voor het goede doel in 2022 en 2023
In 2022 hebben wij bijzondere themawandelingen door Heerlen georganiseerd. Wij wandelden voor "de potten en pannen voor Adelante". Klik hier voor de foto's van 2022. Elke wandeling werd begeleid door een deskundige gids die je meer vertelde over bijvoorbeeld de stedenbouw in Heerlen, de architectuur, de street art of het bijzondere mijnverleden. Mooie verrassende wandelingen met bijzondere gidsen. De opbrengst van deze wandelingen ging naar Adelante. Door de watersnood van 2021 was de opleidingskeuken van Adelante onder water gelopen en werden de opbrengsten besteed aan een nieuwe keukeninventaris. Dit bijzondere project was erg enthousiast ontvangen en heeft daarom op zondag 4 juni 2023 een succesvol vervolg gehad. Klik hier voor de foto's van 2023 en geniet met ons mee! 

Muzieklezing De bakermat van de moderne muziek: het zuiden van de USA
Ons eerste digitale evenement in dit Coronajaar 2021 was de muzieklezing van Ron Waumans. Ron heeft zich helemaal verdiept in deze muziekgeschiedenis in de USA. Muziekstijlen als jazz, blues, rock & roll, soul, country en rhythm & blues zijn geen onbekende stijlen meer als je de muzieklezing van Ron hebt meegemaakt. En daarbij leer je ook nog over de ontstaansgeschiedenis en hoe de verschillende bevolkingsgroepen hun muziek naar Amerika brachten en hoe die muzieksoorten onze huidige muziek beïnvloeden. Je kijkt ineens anders tegen muzieknummers aan als je weet waarover de muziek gaat. Een echte eyeopener met goede muziekfragmenten en bijzondere verhalen! 
Wederom een mooie opbrengst voor Stichting Het Vergeten Kind: ruim E 1.100,=! Klik hier voor de foto's.

Nachtsafari
Op 25 januari 2020 hebben wij een heel bijzondere activiteit georganiseerd: een Nachtsafari in de Schinveldse Bossen. Met een 4wheeldrive en een jager als chauffeur werden er tochten van een uur gemaakt door het Schinveldse bos. Met warmtekijkers kon je de fauna in het bos goed bekijken. Voorafgaand aan deze tocht kreeg je uitleg van Natuurmonumenten over het gebied, van een jager over hoe jagen nu precies in zijn werk gaat en uitleg over de nachtkijker. Na afloop werd je opgevangen door een Kiwanislid die geheel in stijl een bijzonder en humoristisch verhaal vertelde over de Witte Wieven van Schinveld. 

Kunst & Cultuur Route 2014, 2016 en 2018 
In november 2014 hebben wij voor de eerste keer een grootse Kunst & Cultuur Route georganiseerd in 7 huizen van 7 Kiwanisleden. 25 kunstenaars toonden hun werken en ca. 400 genodigden kwamen deze prachtige zondag langs om kunst te kijken en kunst te kopen. Een heel mooi en bijzonder evenement waar de opbrengst van E 5.000,= specifiek naar Cultura Nova gaat die dit bedrag besteed aan een kunstproject speciaal voor kinderen die niet zo snel met cultuur in aanraking komen. 

De  opbrengst van deze projecten besteedden we aan doelen in Parkstad en daarbuiten die samenhingen met het Kiwanis thema ‘jeugd’.

Ook in 2016 en 2018 hebben wij een Kunstroute georganiseerd waarmee wij mooie bedragen hebben opgehaald voor kinderen die het minder goed hebben. De Kunstroute in 2018 en de Kunst & Muziek Route in 2016 waren erg succesvol en werden in Heerlen met open armen ontvangen.

High tea
Regelmatig hebben wij op zondagmiddag in de historische ‘Caumermolen’ in Heerlen een ‘high tea’ gehouden. Hierbij verkenden we in debatvorm maatschappelijke thema’s met interessante sprekers. Het debat werd afgesloten met een high tea. Een leuk en succesvol project.

Wijnproject
In het verleden organiseerden wij voor onze leden een wijnavond, waarbij via een wijnhuis wijnen konden worden geproefd en aangekocht. Op de wijnen zat een meerprijs die ten goede kwam aan een van onze projecten voor de jeugd. 

Kunstproject
Enige jaren achterelkaar boden we de kunst van opkomende kunstenaars in Parkstad aan. Door de aankoop werden kunstenaars gestimuleerd in hun werk en werden zij op een andere manier onder de aandacht aan een voor hen relevant publiek gebracht. De koper was in de gelegenheid om nog voor een aantrekkelijke prijs kunst te verwerven die in een later stadium wellicht veel duurder zou worden. Een mooi project met opkomende en interessante kunstenaars.   

Onderhoud tuin Hospice ‘De Mantelhof’
Twee keer per jaar doen we al jaren achterelkaar de grote voorjaars-, respectievelijk najaarsbeurt van de tuin van Hospice ‘De Mantelhof’ in Heerlen. Uiteraard levert het tuinonderhoud in ‘De Mantelhof’ geen geld op; dit is een van onze directe bijdragen aan maatschappelijk verantwoord leven en ondernemen.