Wandelthema's + Inschrijven

Wandelthema's + Inschrijven

Wandel je op zondag 18 mei mee?
Schrijf je dan HIER in!


Inschrijfkosten per wandeling:
Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar : E 15,= 
Kinderwandeling (Route 11) tot 12 jaar : E 5,=

De prijs is incl. koffie/thee en lekkers, te verkrijgen vóór de start tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij stellen het op prijs als u uw hond thuis laat. 

Alle routes vertrekken vanuit de Caumermolenweg 12 in Heerlen 

Route 1: Zien, Voelen, Ruiken, Proeven - Anne van der Linden
Waarom brandt een netel? Welke bessen zijn giftig? Smaakt de wortel van nagelkruid naar kruidnagel? Waarom eet een beer in de lente daslook? Is kamille een medicijn? Waar kun je vlierbessen of gember voor gebruiken? Vind én krijg een antwoord op deze en andere vragen door samen met de gids Anne in en rond het Aambos op ontdekkingstocht te gaan naar de fascinerende wereld van kruiden in de natuur. Ontdek bijzondere planten die al sinds mensenheugenis medisch, culinair en cosmetisch worden gebruikt. Leer met andere ogen te kijken naar die planten die vlak om ons heen staan en ervaar de kracht ervan met al je zintuigen. Kijk, voel, ruik en proef met Anne!

Route 2: Op pad door het Caumerbeekdal - Rens Hensgens
De groepswandeling loopt gedeeltelijk langs het kabbelende water van de beek en de visvijvers, door het hellingbos en rondom de Corisberg. De gids zal uit persoonlijke ervaring en met eigen beeldmateriaal vertellen over de diersoorten die hier voorkomen. Het gaat van vossen tot nachtvlinders en van kevers en vogels tot vleermuizen en dassen. De gids zal de deelnemers de ogen openen voor "onzichtbare soorten".

Route 3: Het Lindeveld en de botanische tuin van Ir. Eddie Dinger - Wiet Thijssen
De gids leidt de groep rond door de wijk Lindeveld, die ontstond op basis van een uitbreidingsplan van Heerlen dat dateert van 1913 en is ontworpen door Jan Stuyt. In dat plan is de zichtlijn Tempsplein-Hesselleplein de kern. Aan de westzijde wordt die begrensd door de Ambachtsschool aan het Burg. De Hesselleplein. Aan de achterzijde daarvan maakte Eddie Dinger, hoofdingenieur bij de Staatsmijnen, gedurende 20 jaar een monumentale botanische tuin. Wiet Thijssen, auteur van het recent verschenen boek over de tuin, wil deze fraaie uithoek van de stad graag aan de vergetelheid onttrekken.

Route 4: Rijk mijnverleden/mijn rijk verleden - Wiel Regtop 
In de eerste decennia van de twintigste eeuw volgden de verschillende bouwstijlen elkaar in Heerlen in een ongekend tempo op.  Door nieuwe bouwmaterialen zoals glas, staal en beton ontstonden er steeds nieuwe constructiemogelijkheden. Architecten als  Berlage, Dudok en Rietveld schreven in Nederland bouwkundige geschiedenis. Amsterdamse-School-architecten gaven met hun expressie in baksteen een eigen accent aan deze vernieuwingen.
Door de snelle ontwikkeling in de mijnindustrie was er ook in Heerlen behoefte aan stedelijke planning.  De aantrekkingskracht van de stad vroeg om nieuwe stedelijke ontwikkelingen. De tuinstad werd populair. De architecten Jos Seelen, Jan Stuyt, Jos Klijnen en Frits Peutz waren in deze periode de toonaangevende Limburgse bouwmeesters. Jos Wielders en Willem Tap waren aanhangers van de Amsterdamse-School-architecten. De gids gaat de deelnemers aan deze wandeling wijzen op de vele bijzondere traditionele-, expressieve- en modernistische creaties die er in het Molenbergpark te bewonderen zijn.

Route 5: De loop van de Caumerbeek van de Romeinen tot Nu - George Hundscheid
De gids leidt een wandeling vanaf de bron van de Caumerbeek naar de aftakking die de Romeinen hebben aangebracht. De Caumerbeek stroomde over de Akerstraat en leverde het water voor de Thermen en zorgde ook voor het water in de gracht rond het landsfort Heerlen. Na gebruik werd het water over de Valkenburgerweg naar de Geleenbeek geleid. Hij vertelt onderweg ook over de functie van de molens die langs de Caumerbeek liggen.

Route 6: StreetART in Heerlen - Carola van Iersel
Van afkeuring naar acceptatie - van vandalisme naar kunst - van graffiti naar StreetART. Wandelend wordt duidelijk hoe het Heerlen lukte om een nieuwe identiteit te omarmen en een eervolle plaats te verwerven tussen steden als New York en Tokio.

Route 7: Bewegen Als Medicijn (BAM) - Cara van der Bolt
De wandeling loopt langs de Caumerboord, de Zorgboerderij en via het Aambos weer terug. In het kader van het wandelthema geeft Cara van der Bolt uitleg over de combinatie gezond bewegen, gezonde voeding en gezond ademhalen. Daarbij zal ze de deelnemers aan deze wandeling uitnodigen om onderweg bewegingsoefeningen en ademhalingsoefeningen te doen en iedereen zal onmiddellijk merken hoeveel goed dat doet.

Route 8: Groen en Graven (IVN) - Mark van Dijk
Een wandeling met Mark van Dijk, die de lokale cultuurhistorie zal toelichten. In het bijzonder zal hij stil staan bij het groen, waarbij een uitgebreid bezoek aan de Algemene Begraafplaats aan de Akerstraat het hoogtepunt is.

Route 9: De Mijnhistorie van Heerlen - Paul Wojchiechowski
Een wandeling door de gloriejaren van Mijnstad Heerlen o.l.v. de museumgids van het Nederlands Mijnmuseum, zoon van een Poolse mijnwerker. Hij zal gebouwen laten zien, die een aan de mijnbouw gerelateerd verleden hebben.

Route 10: De Historie van de Caumeromgeving - Toon Hezemans
Deze wandeling staat in het teken van de geologie en cultuurhistorie van het Caumerbeekdal. De gids is Toon Hezemans, artistiek leider van het Dutch Mountain Festival in Heerlen. Hij vertelt het een en ander over wat we onderweg tegenkomen, zoals de hoeves, de watermolens, de Caumerbeek en haar geschiedenis, maar ook de huidige ontwikkelingen rondom de Caumerbeek.

Route 11: Natuurspeurtocht voor kinderen door het Caumerdal en Aambos - Jeanette Hommes.
Aan de hand van een routebeschrijving met vragen en opdrachten gaat een groepje bestaande uit (groot)ouder(s) en kinderen op ontdekkingstocht door het Caumerdal en Aambos. Ieder groepje bepaalt zelf het eigen tempo. Bij inlevering van de antwoorden ontvangt ieder kind een presentje.



Wandel je op zondag 18 mei mee?
Schrijf je dan
 HIER in!