Interview met de Koninklijke Harmonie Heerlen
Wat doet de commissie Jeugd en opleidingen van de Koninklijke Harmonie Heerlen?
De commissie jeugd en opleidingen verzorgt de blokfluitopleiding, blazersklas, jeugdorkest en de contacten met de muziekschool. De commissie heeft ook de contacten met de basisschool (in de toekomst hopen wij op het meervoud: basisscholen) en met de docenten. Tot slot organiseert de commissie het slotconcert, de afronding van het schooljaar en het slot van de blokfluit opleiding van dat schooljaar. Hierbij worden alle jeugdleden betrokken en dat is al een paar jaren een erg groot succes.
Waarom vinden we het zo belangrijk dat kinderen bezig zijn met muziek?
Natuurlijk is rekenen en taal ontzettend belangrijk. Muziek echter, is het enige “vak” waarbij beide hersenhelften worden gebruikt. Muziek is zo belangrijk voor de ontwikkeling het combineren van heel uiteenlopende denkprocessen van het opgroeiende kind. Rekenen en taal worden in een keer verbonden door muziek.
Hoe houden we kinderen enthousiast tijdens hun muziekopleiding?
We houden goed contact met de ouders en de leerlingen. Tegenwoordig is het echt heel belangrijk om de ouders mee te krijgen. We zorgen ervoor dat de leerlingen met Kerst wat lekker krijgen, de “socials” worden verzorgd door een jeugdlid, en we organiseren het spectaculaire slotconcert, waarbij alle jeugdleden in de spotlight staan. We proberen de jeugdleden bij dit alles goed te betrekken. Dat is belangrijk.
Waarom vinden jullie als commissie jeugd en opleiding het zo belangrijk dat kinderen muziek kunnen leren en spelen binnen een vereniging zoals de Koninklijke Harmonie Heerlen?
Buiten dat muziek leren en maken belangrijk is voor het opgroeiende kind, is het voor ons belangrijk dat dit gebeurt in een vereniging. Je leert naast het in je eentje oefenen om samen te spelen, samen te werken, naar elkaar te luisteren en te reageren naar elkaar. Leerlingen krijgen indirect sociale vaardigheden geleerd. Zeker omdat nu “Burgerschap” helemaal hot is, is dit een hele fijne manier om dit binnen een vereniging op te pakken.
Van welke geldstromen kunnen jullie gebruik maken en waar gaan deze geldstromen overal naar toe binnen de jeugdopleiding?
We proberen, zeker voor het slotconcert, gebruik te maken van subsidies. Daarbij betalen de ouders een bijdrage voor de opleiding. Maar die dekt de kosten niet. De kosten die wij als commissie hebben gaan naar de docenten, de dirigent van het jeugdorkest, instrumenten, onderhoud en de organisatie van het slotconcert. Geld blijft altijd een uitdaging, maar we vinden het erg belangrijk om te (blijven) investeren in onze jeugd.